KA_LEN_DIAR 2013 - Originální diář 2013 - Úvodní text

KA_LEN_DIAR - se představuje

KA_LEN_DIÁŘE, týdenní diáře, vznikají již 6. rokem. Jsou ručně vyráběné a každý kus je originál.

Naším cílem je v co největší míře znovu využívat a přetvářet materiály vyrobené za jiným účelem, které již dosloužily a jsou určeny k likvidaci. Přímou recyklací prodlužujeme jejich životnost, a snažíme se tak nepodporovat spotřebu dalších přírodních surovin, ale vystačit si s tím, co již je.

Desky diáře jsou vyrobené z plastů určených na vyhození (= celoroční sběr kanystrů od všeho možného: mycích prostředků, olejů, aviváží, kapalin do ostřikovačů, barev... atd.) a vyrábí je pro Vás již tradičně chráněná dílna Salet o.s. (zaměřená na integraci lidí se zdravotním a duševním onemocněním). I obsah diáře (vkládané stránky) pochází převážně z popelnic na tříděný odpad.

Diáře tiskneme v tiskárně Pankrácké věznice na 100% Recyklovaný papír vyhovující přísným ekologickým normám, a to ve dvou formátech: A6 a čtverec 15 x 15 cm (verze A6 i v němčině) a letos poprvé přibude i verze A6 do kapsy.

Připevnění samotného diáře jsme vymysleli tak, abyste ho mohli z desek jednoduše vyjmout (rozstřižením gumičky na hřbetu) a vyměnit za další ročník. Proto staré desky nevyhazujte - mohly by se hodit na příští rok. Pokud desky z minulých roků už máte, letos opět prodáváme i samostatné vnitřky diáře.


KA_LEN_DIAR - Inhalt

Ústředním tématem diářů jsou již tradičně zvířata, která Vás budou doprovázet každý týden, po celý rok. Letošní výběr padl opět na další druhy ohrožených zvířat z Červené knihy (IUCN Red List Unit). Jedná se převážně o druhy, která čelí extrémně vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti (Critically Endangered).

Kromě standardních informací (státní svátky, úplňky a novy, znamení horoskopu, zatmění měsíce...atd.) se v KA_LEN_DIÁŘI dozvíte i užitečné informace se zaměřením na neziskový sektor, ekologii, lidská práva, geografii a historii.

V "Malém rozumu do kapsy" najdete základní instrukce jak poskytnout první pomoc, seznam kosmetiky, která není testována na zvířatech, seznam Éček, na které by si měl spotřebitel při nákupu potravin dávat pozor, seznam vegetariánských restaurací (včetně adresy a telefonu) v Praze, Plzni, Brně a Ostravě, kapitolu Kdy se co sklízí v ČR + Farmářské tržiště, Co dělat při napadení z nenávisti, kapitolu věnovanou genderové problematice, jak se nám změnili ministři zvolení v roce 2010, rozložení křesel v poslanecké sněmovně, nejčastěji hledané převody jednotek, co je to větší než malé množství, kde jednoduše seženete recyklovaný papír, návod jak si zacvičit jogínský Pozdrav slunci, nebo složit japonskou skládanku (origami), tipy do DIY domácnosti, jak správně třídit odpad, něco málo ze zeměpisu (včetně map) a tabulku, do které si můžete pohodlně opsat jízdní řád své MHD. Samozřejmě nechybí i kapitola s paní Vajíčkovou (letos ve verzi úspornější na prostor) a blok.


KA_LEN_DIAR přeje, aby většina z 31 557 600 vteřin v roce 2013 byla OK.